-
A műcsaliérzékelés csúcsa: Finezze

A Savage Gear Finezze pergető botjai gyorsaságukkal és érzékenységükkel sok magyar pergetőhorgász nagy kedvencei. Ebben a cikkben Fachs Tamás teljesen független véleményét olvashatjátok a 192 centis, 3-12 grammos változatról!

Engedjétek meg, hogy írjak pár sort kedvenc botomról, amit már több éve nyúzok: a Savage Gear Finezze ML Lure 3-12g-os verziójáról. Az első kézbevételnél gyakorlatilag megváltoztatta az elképzeléseimet arról, hogy mi is az a gyors pálca. Elképesztő gerince van, még hasonlóval sem találkoztam a piacon ebben a kategóriában. Volt már a kezemben egy 202cm-es 7-25g-os verzió is, ami pontosan azt az érzést keltette bennem, mintha seprűnyelet szorongatnék. Először rendkívül szokatlan, de ha az ember elkezdi használni, hamar ráérez az ízére és az előnyeire – legfőképpen ha kemény, csontos szájú halakra horgászik. A 4-18g-os középső testvért is érdemes megemlíteni, ez a bot is remélhetőleg tagja lesz majd valamikor a gyűjteményemnek. Na de térjünk vissza a széria "leggyengébb" változatára, ami 192cm-es hosszal rendelkezik, és az én esetemben kétrészes. Próbáltam az egyrészest is, de nem fedeztem fel számottevő különbséget. A tervezését tekintve egy igazi jigelős bot, egy elképesztően kemény blankkal, és egy hihetetlenül érzékeny, szinte külön életet élő spiccel. A 3-12g helyes tartomány, de simán el lehet dobni vele a 15g-os csalikat is, és gyakran használom 2-3g-os fejekkel, kikötőkben, vertikális pecára. El sem tudok képzelni jobb pálcát a light gumizáshoz süllőre vagy kősüllőre, a sűrű gyűrűzés hihetetlen érzékenységgel közvetíti a legapróbb részleteket is. Az őszi sügérezések alkalmával is ezt a botot használom, egyrészt mert nem szeretem az UL kategóriát, másrészt pedig egy 2-3kg-os meglepetéscsukát azért sokkal biztosabban lehet vele irányítani, nem beszélve az "egyéb" fajok megakasztásának eredményességéről. A nagyobb sügérek fárasztása pedig ezzel a bottal is élményszámba megy. Bár csak egy 2kg feletti hal kezdi el igazán megdolgoztatni a bottestet, a felső egyharmad, ill. a spicc nagyon szépen kidolgozza kisebb halaknál is, amit ki kell, így a rugalmatlan fonott és a kemény blank ellenére is igen ritkán veszítek vele halat.

Dunai balinnal
Dunai balinnal

És akkor most rátérnék arra, hogy mitől is több ez a pálca egy rendkívül jó jigelős konstrukciónál, legalábbis számomra. Eszembe sem jut más bottal balinozni, ha a körülmények engedik, csak ezt használom: A Balatonon vagy a Dunán, folyó- és állóvízen egyaránt. A klasszikus gyors csalivezetéstől kezdve, a twitchelős-rángatós technikán keresztül, az egészen lassú felszíni pecáig egész egyszerűen nincs ennél jobb. Kiválóan, nagy távolságokra dobhatóak vele úgy az 5-6g-os jigfejjel szerelt apró gumihalak, mint a nagyobb, 8-10vcm-es wtd-k, vagy kövér popperek. Természetesen a megfelelően vékony zsinórral szerelve, ami nálam balinozásnál 0.08mm-es átmérőt jelent.

A kedvenc balinos botom
A kedvenc balinos botom

A blank keménysége hihetetlen biztonságérzetet nyújt, ugyanakkor brutális őszinteséggel közvetíti a durva kapásokat, mintha az izmaimat rántaná meg a hal. A 192 cm-es hossz pedig megteremti a technikás horgászat lehetőségét. Nemrég beszereztem egy 0,9-7 gr-os könnyedebb pálcát is puhább szájú halak horgászatához, amit aztán ki is próbáltam a Finezze helyett, merthogy milyen jó lesz az, amikor perecbe hajlítja a balin – gondoltam. Azóta balinozáshoz többet nem vettem elő. Nekem valahogy az nem jön be, hogy a kapás pillanatában és közvetlenül utána sem tudom eldönteni, hogy egy 35 vagy egy 55 cm-es balinnal van dolgom. Ez a Finezze-nél szerencsére nem fordulhat elő, hiszen ez a bot rendkívül őszinte, nem akar "átverni". Ha 20 centis halad van, akkor azt mondja, ha 60-as, akkor azt, és mindezt gyakorlatilag a kapás pillanatában azonnal közli veled.

Kősüllő vertikálisan
Kősüllő vertikálisan
A brutál blank miatt a balinoknak szinte sosem szoktam bevágni. A vehemens kapásoknál az ellentartás egyenértékű a bevágással, a többit pedig megoldja a tűhegyes horog. Kivétel persze a felszíni akciók, hiszen akkor nem jellemző, hogy a ragadozó őn kitépné az ember kezéből a botot.

Balatoni kajakos
Balatoni kajakos

Az ergonómiája nekem tökéletes, egyszerű, nincs túlbonyolítva, könnyű, kényelmes. Pont olyan, amilyennek a horgász megálmodja. Na és akkor a negatívumok, mert annak is lennie kell. A sűrű gyűrűzés ugye nem csak előny, hanem hátrány is egyben, elég könnyen csavarodik fel a fonott a spiccre, amit körülményes lehámozni. És hát az apró gyűrűk a mínuszokban nagyon hamar befagynak, így lényegében ellehetetlenítik a pecát. Szóval a téli mínuszokban nem ezt a botot viszem magammal. Említésre méltó, hogy a második generációs Finezze-nél (Toray blank) javítottak ezen a problémán, nagyobb gyűrűket kapott, aminek köszönhetően szerintem sokat javult a bot használhatósága. Rendelkezem egy első generációs és egy Toray blankos pálcával is, így van összehasonlítási alapom. Ha tehetem, inkább az utóbbit részesítem előnyben. Ár-érték arányban nálam 10/10, ez nem is lehet kérdés. Ha egyetlen bottal kéne elindulnom egy világkörüli pecatúrára, ezt vinném magammal. Nagyon kevés szituáció van, amit ne lehetne megoldani vele, mindenkinek tiszta szívből ajánlom!

Fachs Tamás

Viszlát!
Viszlát!

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

A cikkben szereplő termékek:

Savage Gear Horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@savage-gear.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.