-
Hasznos apróságok

A felszerelésünk utolsó métere, a csali és környéke mindig kritikus pontja készségünknek. Olyan eszközökről ejtenék néhány szót, amiket volt szerencsém az idei szezonban használni és ma már el se indulok nélkülük a vízpartra.

Rengeteg kiegészítő kellék lelhető fel a horgászcikk piacon manapság. Ezek között találhatunk olyanokat, amik valóban megkönnyítik az életünket, sikeresebbé tehetnek egy adott horgászatot, kielégítik barkácsoló hajlamunkat vagy csak lehetőséget nyújtanak a szükségesnek érzett tuningolásra. A felszerelésünk utolsó métere, a csali és környéke mindig kritikus pontja készségünknek. Olyan eszközökről ejtenék néhány szót, amiket volt szerencsém az idei szezonban használni és ma már el se indulok nélkülük a vízpartra.

Néhanapján megtréfálnak minket becses ellenfeleink és a bevágás pillanatában, esetleg a fárasztás valamely fázisában távoznak zsinórunk végéről. Az a szerencsésebb mind a hal, mind a horgász szempontjából, ha a rossz akadás következtében intünk búcsút fotóalanyunknak. Sokkal kellemetlenebb, mikor csalinkkal a szájában lép le cimboránk, aminek végzetes következményi is lehetnek. Az ilyen esetek leggyakoribb kiváltó oka, a nem megfelelő előke megválasztása. Nem egyszer láttam már 20-as monofillal csukázni elszánt arcokat. De nem elég, ha megtaláltuk azt a típust, amiben hiszünk és jó is, mert ezt valamivel a csalihoz kell rögzíteni. Valami erős, mégis könnyű kapoccsal, ami bírja a sok nyitogatást és csekély rá az esély, hogy kinyílik nem kívánatos helyzetekben. Erre kínál bombabiztos megoldást a Mustad Fastach kapocs. Kicsit kételkedve kötöttem fel először, de hamar meggyőzött nagyszerűségéről, ami egyszerűségében rejlik. Nem kell nyitogatni! Egy könnyed mozdulattal cserélgethetünk, amit az anyag rugalmassága tesz lehetővé, így nem gyengül a matéria és összenyomásra, csavaró hatásra sem nyílik ki. Ha rááll kezünk a használatára, felszerelésünknek olyan pontja lesz, amiben minden körülmények között bízhatunk. Arra kell csupán figyelnünk, hogy a megfelelő méretűt alkalmazzuk. Ne akarjuk megerőszakolni méretben nem hozzá illő műhalacskával!

Egyszerű és nagyszerű
Egyszerű és nagyszerű

Egy 7/0-s jigfej simán kinyírja az 1-es méretűt. Ez nálam sűrűn előfordulhatna, mert előszeretettel használok manapság nagy gumihalakat, amiket hosszuknál fogva nem mindig puszilnak be teljesen támadóik. De hogy is tehetnék, mikor gyakran kölyökhalak bátorodnak fel a gazdag fehérjeforrás reményében. Ilyenkor dolgozik szépen a patkolás, ami nem mehet a mozgás, vagy is az egyik kulcsinger rovására. Külföldön ez egy bevett szokás, míg itthon nem mindenki szeret pepecselni vele.  A Twin Spike Stinger-t mindig a farok közelébe helyezem el, ügyelve, hogy ne legyen túl feszes a harapásálló összekötetés a jigfej és a horog füle között. A két kis lábnak köszönhetően stabilan áll a testben és akasztáskor nem szakítja szét imitációnkat. Feleslegesnek érzem a hármas horgok használatát ezen a területen. Így még kevesebb nemkívánatos mozgást butító szennyeződést szedünk össze és kevésbé sérül a hal. Ez akkor igazán fontos, ha esetleg torokra veszi és a szilványokat is sértheti. Egyébként az igen testes pisztrángoknál is ezt használják gyárilag. Ebből adódik, hogy kemény ellenfelekre tervezték anyagát. Sok esetben tett már jó szolgálatot és segítette csónakomhoz a kevésbé falánk vagy kicsi, de bors erősségű cimboráimat.

Készre patkolva, hangosítva
Készre patkolva, hangosítva

Csak a stinger fog
Csak a stinger fog

Elég itt az egyes stinger
Elég itt az egyes stinger

Gyakran olvasni érveket a hangos, csörgős megoldások mellett és ellen. Vannak olyan helyzetek, amikor kizárólag az aktív csalik működnek. Zavarosabb víz esetén, amikor a szem, mint érzékszerv kissé háttérbe szorul, megbolondíthatjuk guminkat egy kis „zajjal”, ha azt gyárilag nem vértezték föl ilyen jellegű egységgel.  Alacsony áttetszőség esetén mindig eldugok plasztikomban egy kis csörgő kapszulát. Ez plusz érzékszervet ingerel. Nem szeretnék magas röptű tudományos okfejtésekbe kezdeni, mert ilyen jellegű ismereteim csak alapszintűek, de a tény az tény. A halak hallanak, csak egy kicsit másképp. Az ő dobhártyájuk az úszóhólyag, amihez a hanghullámok a testszöveteken át jutnak el kissé módosulva. Ugyan a döglődő halak nem kattognak, de az eredmények alátámasztják elméletemet. Sokszor bizonyította fogósságát a csendes kollegákkal szemben a Balcsin. Egyenes arányban áll a csörgő hangossága méretével, de a testbe tuszkolás közben ügyeljünk, hogy azt ne szakítsa szét. Amúgy is, a kevesebb néha több. Például tiszta vízben, nagyon fogós tud lenni egy no action csali még passzív időszakokban is.

Különböző méretű csörgők elhelyezésének lehetősége
Különböző méretű csörgők elhelyezésének lehetősége

Neki is a csörgős kellett
Neki is a csörgős kellett

A süllők is nagyon jól reagálnak a zajra
A süllők is nagyon jól reagálnak a zajra

Van még egy tény a horgászat világában. Minél inkább elveszünk útvesztőjében, annál mélyebbre nyúlhatunk pénztárcánkba. A minőségi termékeket nem dobják utánunk, de nekünk se kell sérülés esetén azonnal a kukába vagy legrosszabb esetben a vízbe dobnunk, ezzel is károsítva környezetünket. Minden kétséget kizáróan a kaucsukra hajazó termékek a legsérülékenyebbek. Sok esetben roncsolódik csalink egy rontott bevágás vagy pontatlan támadás következtében. Ha nem csonkolódik, csak sérül, megmenthető. Sajnos a halakat nem lehet megkérni, hogy hozzák vissza a farkát, de egyéb esetekben többféle megoldásról hallani. Öngyújtó, pillanatragasztó és még sorolhatnám. A Fix-it Soft Lure Resin kimondottan ezeket az alternatívákat egyesíti.

Kedves katonáim és megmentőjük
Kedves katonáim és megmentőjük

 A régi LB Minnow széria nagy kedvencem, de sajnos már nem gyártják. Leginkább offset horoggal használtam akadós terepen, ahogy a Soft 4Play-eket is. Ami az előnye volt az egyben a hátránya is. A lágyság. Ez sok esetben egyenlő a fogóssággal, de a sérülékenységgel is. Az ilyen nagy becsben tartott kincseimet is meg tudtam menteni anélkül, hogy minden nem kívánatos cuccot ragasztottam volna kezemhez a pillanatragasztóval, ami különben is ridegre köt. Miután megtörtént a javítás, hagyjuk állni legalább 15 percet a csalit a tökéletes egyesülés érdekében, mivel magát az anyagot oldja a ragasztó és az oldószer elpárolgása után születik újjá a matéria. Remek szórakozás hideg téli estéken. Jóleső érzés feltámasztani egy nagy becsben tartott elesett katonát, a drága testvéreiről nem is szólva!

 

Előd Botond

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

A cikkben szereplő termékek:

Savage Gear Horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@savage-gear.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.