-
A kulcstartó mindent visz

Egy általam régen elfeledett, talonba tett csaliról fog szólni ez az írás, ami ahogy a cím is mondja: Mindent visz! Ez nem más, mint a spinnerbait. Nem is akármilyen spinnerbait, hanem a Savage Gear titánium száras hibridje, a Ti-Flex spinnerbait.

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen egy olyan csalitípusról szól ez az írás, amit szűk környezetemben nem nagyon használ – használt eddig senki, illetve én nem ismertem ilyen embert. Úgy 8-9 éve próbálkoztam ennek a műcsali típusnak a használatával, őszintén szólva nem sok eredménnyel. Egy csukát fogtam vele, illetve lekövetésekig jutottam, így nem is nagyon dobáltam. Nehéz volt tárolni is, így lassan kikopott a dobozomból, majd el is adtam őket. Szinte párhuzamosan a Savage Gear lehetőséggel ismerkedtem meg Erdős Csabával, aki az egyik kedvenc mindeneseként mutogatott nekem két spinnerbaitet. Ez még hagyján, hiszen tudtam, hogy sok vízen jó eredménnyel csukáznak vele a pergetők, és láttam vele egyéb halfogásokat is, de ő kifejezetten mindenesként aposztrofálta. Nem csak csukára, hanem célzottan balinra és süllőre – Hogy micsoda??? – igen süllőre is perget vele. Meg kell, hogy mondjam kicsit kétkedve fogadtam a szavait, mert oké, hogy beeshet vele bármi csukázás közben, de célzottan balinra, sőt süllőre dobálni vele - az valahogy nagyon nem fért a fejembe.

Tavasszal már próbálgattam, és pár csuka mellet jött az első meglepetés, az egyik csónak alól, olyan két méteres zászlón egy balin bombázta be a spinnerbaitet fényes nappal, kristálytiszta 70 centis vízben. Majd ezen a napon, még egy kicsi sügér is akadt. Nyugtattam magam, hogy véletlenek ugye vannak, mígnem eljött a nyár vége. A frontos időben, a hidegebb napokon már belekezdtem a csukák kergetésébe, és így fogtam meg az első „őszi” csukámat partról a sás mellől.

Az első „őszi”
Az első „őszi”

Két napra rá hajnalhasadáskor az iménti csuka lakhelyére ejtettem a 24 grammos White Gold Silver változatot. Kristálytiszta volt a víz. A napkorong már kikandikált a horizonton, amikor egy ezüstös test jelent meg mögötte, és ahogy megállítottam,, elütötte. Úgy tudnám a legjobban szemléltetni, mint amikor egy filmben egy busz áthajt egy autón. Nem egyszerűen rákapott, vagy elkapta, megfogta, hanem elütötte. És nem csuka volt, hanem egy újabb balin. Elképesztő látvány volt!

Spinnerbaites hajnali őn
Spinnerbaites hajnali őn

Itt már gyanús kezdett lenni, hogy a "véletlenek márpedig vannak" teória lassan megdőlni látszik, hiszen ez már a második balinom volt a Ti-flex spinnerbaittel. Igaz még egyik sem volt tudatos fogásnak mondható.

Ahogy mentünk bele az őszbe, egyre inkább hívogatott a nádas és a csónakos pergetés. Sajnos vagy az időjárás nem kedvezett, vagy, ha megfelelő volt az idő, akkor nem értem rá. A balatoni csónakos csukázás a nagy szerelmek egyike. Aki művelte, az tudja csak igazán, hogy milyen az, amikor lehűl a víz, az idő. Kisimul, letisztul a víz és a nád szélében az ivadékot aprítja minden. Nekem ez jelenti az igazi csónakos csukázást, de ezen az őszön még nem volt benne sajnos részem. Amikor kijutottam általában zavaros víz fogadott, vagy csak a nád szélében volt tiszta, míg a keleti hullámzás be nem tolta a koszos vizet arra a szűk tiszta területre.

Ezen viszonyok, viszontagságok miatt megint a spinnerbait került előtérbe, hiszen mozgásának, rezgésének köszönhetően benne láttam a lehetőséget. Több esetben is bevált, de azon a napon különösképpen, hiszen jó néhány kisebb csuka mellett, egy termetes sügér és egy rontott kapás után nem sokkal egy balin is elesett.

Orrhegyes
Orrhegyes

Darabos sügér nádtorzsák mellől
Darabos sügér nádtorzsák mellől

Itt még tiszta volt a víz a nád szélében
Itt még tiszta volt a víz a nád szélében

Már koszosnak mondható víznél volt egy rohanós kapásom a nád felől a nyílt víz irányába, de nem akadt meg. Akkor még kis csukára gyanakodtam. Rá talán öt dobásra, és egy beállóval odébb a náddal párhuzamosan húzott Ti-flex spinnerbaitet aztán ugyanolyan rohanós kapással elütötte valami, amiről éreztem, hogy nem csuka. És nem az volt, hanem egy újabb balin!

Csuka helyett megint balin
Csuka helyett megint balin

Napok múltak el, de a piros jelzés partra kényszerített. Nehéz megállni, de a bírság mértéke visszatartja az embert, no meg az életet kockáztatni sem érdemes. Igaz, az északi szelet megfogja a Bakony, és a nád mellett sima a víz, de fő a biztonság. Ami piros, az tilos, ezt már az óvodás gyerekek is tudják. Szóval a parti pecák kisebb csukákat és egész jó balinokat hoztak, de más csalik nyertek teret a legtöbb esetben.

Aztán végre eljött a várva várt reggel, amikor éreztem, hogy még nem az igazi, de mennem kellett. Csalódott voltam a víz átláthatósága (inkább átláthatatlansága) miatt, de nem bírtam magammal. A Ti-flexet dobáltam a legtöbbet azon a reggelen is, és megfogtam az első tudatos spinnerbaites sügeremet arról a helyről, ahol az előző is jött. Két kisebb csuka után elérkeztem addig a bizonyos utolsó dobásig. Bent álltam a babás nádban a hínármező felett a csónakban, és dobtam azt a bizonyos „utolsót”. És akkor BÁÁÁM!!!

Azt gondoltam, hogy végre egy nagy csukával hozott össze a sors, és amikor megláttam nagyon meglepődtem! Nem csuka volt és nem is balin, hanem a Csabi által megénekelt süllő!

Újabb bizonyíték
Újabb bizonyíték

Meg kell hogy mondjam, még most is kiráz a hideg, ha erre a reggelre gondolok! Előtte csak csukát fogtam ezen a helyen, de aznap valamiért az a süllő ott állt lesben. Tavaly fogtam életem legnagyobb süllőjét szintén csukázás közben kanállal, de azt nyílt terepen, igaz hínár mellől.

              

Rá két napra még koszosabb víz fogadott. Reményt vesztve eveztem az előbb megénekelt „süllős” pályára, és tudatosan ugyanoda dobtam a csalimat. Elsőre semmi, másodikra sem (kezdtem csalódott lenni), aztán jött a harmadik, majd a negyedik. És megkönnyebbült a felszerelés egy tolós kapás után, majd ráfejelt a hal a megállított spinnerbaitre, én bevágtam egy keményet, a hal elindult. Egy pillanatra lekérte még a spiccet, de aztán hamar adta magát. Megfogtam az első tudatos spinnerbaites süllőmet is!

Ez már tudatos volt
Ez már tudatos volt

Két süllő ugyanott két nap különbséggel, ugyanazzal a műcsalival már több mint véletlen. El is határoztam, hogy küszívásos időben meg fogom próbálni a pergetést ezzel a csalival célzottan balinra és süllőre is.

A múlt hét végre úgy alakult, hogy ideális volt majdnem minden. Igaz a napnak kicsit nagy volt az arca, de ez nem igazán zavart engem. Számtalan kapás, lekövetés után nyolc csuka került kézbe azon a reggelen, és végre sikerült elcsípnem egy gyönyörű, egészséges vaskos példányt is. Egy olyat, ami már megdobogtatja a pergető horgász szívét.

               

Ez már nem rossz hal
Ez már nem rossz hal

A legnagyobb élmény talán az előző vasárnapon ért. Egész szombaton a netet böngésztem, és estére levették sárgára a viharjelzést. Reggel elég erősnek tűnt a szél, ennek ellenére napkeltekor már az elsőket dobtam egy szűk csatornában a nádas útvesztői között. És negyedik dobásnál az akváriumtiszta vízben láttam, ahogy jön utána a csuka, és bebombázza. Innentől nem kellenek szavak. Ha megnézitek a videót, megértitek, hogy miért írom ezt!                        

                       

 A végére pár mondatban, hogy mi is ez a csali pontosan, hátha van, akiknek még újdonságot jelent. Ez egy furcsa kreálmány, amire sokan szimplán ráragasztják a körforgó jelzőt, vagy lekulcstartózzák, ahogy a cím is mondja, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet. Egy olyan csaliról beszélünk, ami két „szárból” áll. Az egyiken egy súlyozott szoknyás jighorog, a másikon egy vagy több forgó kanál található. A jigre közvetlen, vagy egy trailer horog segítségével bármilyen gumit feltehetünk. Bizonyos esetekben szükség lehet rá, mert egy csábító gumihal, rák, twister még plusz impulzusokat gerjeszt a vízben. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy ez egy hibrid, ami az én meglátásom szerint a menekülő kishal raj mozgását próbálja imitálni a forgó kanalakkal, és a pulzáló szoknyával.

A Ti-flex hadtest bevetésre készen
A Ti-flex hadtest bevetésre készen

A másik dolog, amiért a csuka, vagy egyéb ragadozó támadásba lendülhet az az, hogy idegesíti a mozgása, és el akarja kergetni a területéről.

Az alap spinnerbaitekhez képest a Ti-flex annyival nyújt többet, hogy a forgó kanalak egy titánium szárra kerültek fel, aminek egyik vége lezárja a forgókapocs útját, így az nem tud felcsúszni a horogszárra. Hozzáteszem, néhány kapás után azért igazítani kell rajta. A titánszár előnye, hogy kapáskor a hal, ahogy ráharap, becsukja azt, így sokkal nagyobb az akadási arány, mint más gyártók spinnerbaitjeinél. Viszont ez jelent egy minimális hátrányt is, mivel a szár azt nem nagyon viseli, ha kifelé feszítik. A vele fogott halat lehetőleg még a vízben ragadjuk nyakon, és ne engedjük, hogy a levegőben parádézva verje magát.

Nekem a leginkább bevált szín és méret a 17 grammos White Yellow Silver változat.  Sokan írtátok, hogy kicsit borsos az ára, de kérdem én, hány olyan műcsali lapul otthon, vagy került régen eladásra, amit nagy reménnyel vettem - vettetek meg ennél jóval magasabb áron, és nem adott cserébe semmit? A White Yellow Silver színt mind a négy halfaj kedveli. A csukák vehemensen támadták tiszta vízben is. A vele való horgászat a legtöbb esetben sima egyenletes tekerésből áll, de nem árt, ha néha megállítjuk a csalit, vagy hagyjuk hínárlyukakba, töklevél közé süllyedni, majd onnan újra indítani. Nagy előnye, hogy szinte lehetetlen elakadni vele, ahogy mondani szokták: Tökön babon átmegy!

A kedvenc szín
A kedvenc szín

A használt felszerelés:

-          Savage Gear Bushwhacker XLNT2 213 cm 10-40 grammos bot

-           Okuma Ceymar C35 FD orsó

-           0,19 milliméteres Finezze HD4 Braid fonott zsinór

 

Horváth Ferenc

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

A cikkben szereplő termékek:

Savage Gear Horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@savage-gear.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.