-
Az új kedvenc – első rész

Május a balinokról kellene, hogy szóljon, és a küszívás kezdetéről. Sajnos az utóbbi évek időjárására egyre inkább jellemző a káosz, nem volt ez máshogy a 2015-ös esztendő májusában sem! Nehezen indult, nem találtam sem küszívást, sem a balinokat.

             Egy – egy magányos példány rabolt hol közel, hol a távolban, de valljuk be a magányos tavi balin megfogása nem egyszerű feladat.

Az első balin tizenharmadikán „esett el”! A szokásos helyeket végigjártam már. 15 perc volt hátra a munkaidőm megkezdéséig, így megpróbáltam az utolsó lehetőséget, ami még az időmbe belefért. Egy rablás volt vagy 150 méterre, kishal mozgás sem volt belátható távolságon belül, és a spiccen egy bojlis horgász ült, így nem a legjobb helyen álltam neki a maradék időm eltöltésének. A víz elég zavaros volt, így az egyik új csali került néhány dobás után a kapocsba, a Savage Gear Manic Prey wobbler (talán mániákus, vagy őrült zsákmánynak fordítanám). Furcsa egy szerzet ez műcsali. Amikor először megláttam nem is kértem belőle tesztelésre, mondván a balatoni balinok nem ezt a típust kedvelik. Aztán látva Perger Peti gyönyörű folyóvízi balinjait mégis a próba mellett döntöttem. Mozgásából, méretéből, hengeres testéből adódóan sokkal inkább egy egér, vagy pocokúszáson történő csorgós partdobálós éjszakai horgászat ugrik be, mint a balatoni balinok. Ott, akkor mégis úgy véltem, hogy jó lehet. Közepes tempóban vontatva riszál elég rendesen, és a minimális, a benne található mágnesek keltette hang talán felkelti egy balin érdeklődését a koszos vízben. – gondoltam akkor. És milyen jól gondoltam! Tán ötödik dobásra a part mellett verte le, az első idei májusi őnöm a prédának vélt műcsalit.

               

Akkor még úgy voltam vele, hogy tán a véletlen műve, hiszen számtalan olyan csali lapul a dobozomban, vagy otthon a kamrában, de el is adtam már olyanokat, amik egy balint hoztak nekem a hosszú évek alatt. A következő balinjaimat a véletlennek köszönhetem, vagy nevezzük inkább megérzésnek.  Volt némi túlórám, így kértem 1,5 óra csúszót a főnöktől, hogy egy távolabbi mólót is megnézhessek elsősorban süllő reményében. Gondoltam, ha süllőt nem találok, akkor rápróbálok a móló melletti területre, hiszen ott fogtam már nem egy balint, igaz nyáron. A legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor megláttam a milliónyi küszt a móló mellett álló hajók alatt ívni. Gumihalakkal kezdtem a pálya vallatását továbbra is csíkos, tüskés vitézekben reménykedve, amikor is hallom ám, hogy: DURRR! Keményen odavert valami a küszök közé. Aztán még egy, és még egy, majd a rablás következtében döngött a hajó oldala, ahogy a rabló nekiverődött! Ennek a fele se tréfa, ezek balinok kell, hogy legyenek! – ugrott be először, és már repültek is a kézi készítésű wobblerek, majd popperek, majd mániákus wobblerem a balinok közé! Elképesztő horgászatban volt részem! 20-25 akcióból 15 balint tereltem partra, ebből hetet az akkor már új kedvencemnek kinevezett Savage Gear Manic Prey műcsalinak köszönhettem!

 

Ez még hendméd csalira éhezett
Ez még hendméd csalira éhezett

 

A sebhelyes oldalú áldozat
A sebhelyes oldalú áldozat

Mindezt körülbelül 1,5 óra időtartam alatt! Persze sokan legyintenek, hogy ilyenkor bármivel, söröskupakkal, és kulcscsomóval is meg lehet fogni őnkelmét, de azért álljunk meg egy pillanatra! Az első halak közül minden egyes csalival, amit próbáltam 2-2 darabot tudtam megfogni. A dobálás, fárasztások zajának hatására a balinok kicsit mélyebb vízrétegbe vonultak, és nem olyan koncentráltan támadtak, mint korábban. Persze sok egyéb csali van a világon, ami tudja ezt a mélységet, de nálam azon, és a következő napon szintén „ő” volt a nyerő!

               

 

És megint…
És megint…

 

… a manic prey
… a manic prey

Szóval másnap? Ja igen! Másnap is volt. Amikor kevesebb volt az időm, hiszen nyolcra be is kellett érnem. Amikor esett az eső, fújt a szél, a balinok mélyebbről támadtak. Nem azok a tipikus felszíni rablások voltak, amikor a támadás hevében kivágódnak a vízből. Nem volt kérdés, hogy milyen csalit tegyek fel!  Nem volt kérdés, hogy halat is fogok vele! Mivel előző napon azért szórtam a csapatot rendesen, így kicsit óvatosabb kapásokkal jelentkeztek. Több volt a lekövetés, csali bökdösése, de 8 halat így is sikerült becsapnom, most már mondhatom, hogy az új kedvencemnek hála!

 

Darabosabb őnöm, és az a bizonyos
Darabosabb őnöm, és az a bizonyos

 

A két nap bandavezére
A két nap bandavezére

                

Sajnos hamar elszállt a röpke óra, de legalább akció dús volt ez a rövid idő. Harmadnapra a vihar szétverte a csapatot, azóta kétszer horgásztam ott. Az egyik alkalommal betliztem, a másikon viszont arra a bizonyos utolsó utáni dobásra megfogtam a nap egyetlen halát. Szerintetek mivel?

 

Ott figyel a szájában a Savage Gear Manic Prey
Ott figyel a szájában a Savage Gear Manic Prey

 

A viharvert kedvenc
A viharvert kedvenc

               

                Az előző beszámolómban írtam, hogy ez az összeállítás kiváló lesz majd balinok wobbleres horgászatára is, és ahogy a képek, videók mutatják nem kellett csalódnom a tesztelt felszerelésben, ami a következőkből állt:

-          Savage Gear Finezze spin 192 cm 3-12 grammos bot

-          Okuma RTX-30 FD orsó

-           0,08-os átmérőjű sárga Finezze HD4 Braid fonott zsinór

-          0,33 mm SAVAGE GEAR 100% Fluoro Carbon előke

-          M-es méretű SAVAGE GEAR Braid "Knotless" Connector

-          XS-es méretű SAVAGE GEAR Needle Snap

 

A wobbler is maximálisan meggyőzött, az egyik kedvenc balinos csalimmá lépett elő, az elmúlt napok során. A Balatonon a 7 centis méret és a blue/black színkód kitűnően vizsgázott, de folyóvízre bátran merem ajánlani a 9, de akár a 11,5 centis méretet is.

Titeket meggyőzött?

Engem igen!

Horváth Ferenc

 

 

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

A cikkben szereplő termékek:

Savage Gear Horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@savage-gear.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.